Kestääkö 3D-tulostettu vararengas?

Kestääkö 3D-tulostettu vararengas?

Kestääkö 3D-tulostettu vararengas?

Meillä lapsilla on sisällä leikeissään n. 40cm pitkä kuorma-auto. Hiekkalelu kai se oikeastaan on, mutta meillä se on ollut sisäleikeissä. Kuorma-auto on toiminut ”mopona”, jota lapset tykkäävät ajaa sen päällä istuen. Sillä on ajeltu sisällä jo viime kesästä asti, kunnes tässä jonkin aikaa sitten siitä hajosi takarengas.

Kuorma-auto oli jo roskiin menossa, mutta hoksasin kokeilla josko saisin toimivan vararenkaan tulostettua. Renkaan mallintamiseen käytin Autodesk Inventoria. Mallintamiseen meni aikaa hieman toista tuntia. Pyrin tekemään siitä mahdollisimman lähelle samankaltaisen kuin alkuperäinen rengas. Työntömitalla mittailin paksuuksia yms. Tarkoituksenani oli kokeilla miten hyvin tulostettu samanlainen rengas kestäisi käytössä verrattuna alkuperäisiin renkaisiin.

Alla rengas mallinnettuna. Klikkaa niin voit pyörittää mallia haluamallasi tavalla.

Usea aikaisemmin tulostettu kappaleeni on ollut heikko sen vuoksi, että olen säätänyt tulostusasetukset (pääasiassa kerroskorkeuden) siten, että tulostamiseen ei mene mahdottomasti aikaa. Tällä kertaa päätin tulostaa kohtuullisen pienellä kerroskorkeudella (0.2mm) ja 50%:n täytöllä. Käyttämässäni viipalointiohjelmassa (Cura), jossa tulostusasetukset määritellään arvioitu tulostusaika oli 5h 50min. Yleensä se pitää hyvin paikkaansa ja pitkillä tulosteilla todellinen tulostusaika on käytännössä arvioitua lyhempi. Tällä kertaa todellinen tulostusaika oli jostakin syystä 9h 52min.

Vieressä tulostettu rengas, josta tuennat poistettu. Vaikka tulostamisessa kesti kauan olen kohtuullisen tyytyväinen lopputulokseen. Parasta pinnanlaatua ei kuvassa näy, sillä se on tulostettu sisäpuoli ylöspäin. Ulkopinnalla on ollut tuenta, mikä huonontaa pinnanlaatua merkittävästi. Renkaan tulostin mustasta PLA-muovista.

Tein tarkoituksella akselin sovituksesta tiukan, mutta sitä tuli liian tiukka, ja jouduin poraamaan reikää isommaksi. Porauksen jälkeen rengas pysyi paikoillaan, mutta varmistukseksi lisäsin väliin vielä 2-komponenttiliimaa. Viimeisen silauksen antoi alkuperäinen pölykapseli, jonka sain pysymään tulostetussa renkaassa kuumaliiman avulla.

Lopputulokseen olen kaiken kaikkiaan tyytyväinen ennen muuta siksi, että se on pysynyt ehjänä kovassa ajossa ja näin leikkiauto sai lisää elinaikaa.

Vastaa