3D-mallit ja niiden olinpaikat

3D-mallit ja niiden olinpaikat
Kahvimyllyn kytkin

3D-tulosteeseen tarvitaan malli tulostettavasta esineestä. Malli on yksinkertaisesti kuva esineestä, jota voi pyöritellä 3D-näkymässä ja katsella eri puolilta. Miten näitä malleja luodaan, on toisen artikkelin aiheena, nyt puhutaan siitä mistä löytyy valmiita malleja ja miten niitä tulostetaan.

Ensin pari sanaa tiedostomuodoista. Mallit tallennetaan ja jaellaan yleensä STL-tiedostomuodossa. Muitakin on, mutta useimmiten kun lataat jonkin esineen mallin, tiedoston tarkenne on .stl, Kuitenkin, jos esineessä on useampaa kuin yhtä materiaalia, lataat todennäköisimmin .obj-tiedoston.  STL-tiedosto kuvaa mallinnetun esineen ulkopinnan kokoamalla sen vierekkäisistä kolmioista. Tasopinnat ovat näin absoluuttisen suoria, mutta kaarevat pinnat eivät. STL-mallin asetuksista riippuu, kuinka paljon kaarevien pintojen suorat kolmiotasot erottuvat. Kuvassa lieriön vaippa on tehty 12, 30 tai 60 vierekkäisestä suorakulmiosta (jotka siis on koottu kolmioista).

STL ei kuitenkaan ole suoraan tulostettavissa oleva tiedosto. Se kuvaa vain esineen ulos näkyvän pinnan, tulostimen tarvitsee tietää myös mitä ulkopinnan sisälle tehdään. Tähän tarkoitukseen tarvitset ohjelman, joka viipaloi mallin kerrallaan tulostettaviksi tasoiksi. Yksinkertaisimmillaan avaat STL-tiedoston tällaisella viipalointiohjemalla ja tallennat sen GCODE-tiedostona, jonka sitten viet tulostimelle tulostettavaksi. Tällaisen viipaloijan siis tarvitset. Ehkä sait jonkun viipaloijan tulostimesi mukana, ehkä et. Yleisimmin käytettyjä ohjelmia ovat esim. Slic3r ja Cura. Näistä enemmän eri artikkelissa.

STL-pinnat

Sitten niihin ladattaviin malleihin. Verkossa on paljon valmiita malleja tarjoavia palveluja, joista STL-tiedostot ovat ladattavissa joko vapaasti tai maksua vastaan. Alla muutamia hieman keskenään erilaisia vaihtoehtoja:

Thingiverse kertoo olevansa maailman suurin 3D-mallien jakamisyhteisö.. Malleja on yli miljoona ja käyttäjiä pari miljoonaa. Mallit ovat ladattavissa ilmaiseksi ja niitä voi halutessaan muokata itselleen sopivammiksi. Opettajille Thingiverse tarjoaa erityistä sisältöä tukemaan 3D-tulostuksen opetuskäyttöä. Mallien taso vaihtelee ja monet mallit ovat muokkauksia aiemmin jaetuista. Kommenteista löytyy tietoa suositelluista tulostusoloista ja moniko on raportoinut tulostaneensa mallin.

Tutustu Thingiverseen

Tinkercad Gallery on selaimella toimivan mallien luontiin tarkoitetun työkalun, Tinkercadin käyttäjien julkisten mallien arkisto. Tinkercad on erittäin helposti lähestyttävä suunnittelutyökalu, ja niinpä suuri osa malleistakin on melko yksinkertaisia, aloittelevien suunnittelijoiden tuotoksia.

Tutustu Tinkercad Galleryyn

Thingiverseä pienempi, mutta tasokkaan suunnittelijayhteisön töitä tarjoava MyMiniFactory sisältää noin 40 000 ladattavaa mallia noin 8 000 suunnittelijalta. Kaikki mallit tarkistetaan ennen jakoa, joten ne ovat varmasti tulostettavissa. Kaikki mallit ovat myös ilmaisia, mutta lataajalla on mahdollisuus tipata suunnittelijaa haluamallaan summalla. 3D Printing Industry Awards palkitsi MyMiniFactoryn vuoden 2017 parhaana 3D-mallien jakoalustana.

Tutustu MyMiniFactoryyn

YouMaginen tavoite on että 3D-mallien luomisesta, jakamisesta ja muokkaamisesta tulisi yhtä helppoa kuin se on tänä päivänä teksteille. Mallipankki on siis vain osa tämän päämäärän tavoittelua. Noin 10 000 mallia ovat käyttäjien luomia, jakamia ja muokkaamia ja ilmaiseksi ladattavissa.

Tutustu YouMagineen

Cults on suunnittelijoiden ja taiteilijoiden töitä tulostajille tarjoava yhteisö. Noin 20 000 mallia noin 2 500 suunnittelijalta on ennakolta tulostettavaksi tarkistettu. Ilmaisten mallien lisäksi on tarjolla maksullisia kategorioittain ryhmiteltynä.

Tutustu Cultsiin

Pinshape on noin 70 000 suunnittelijan ja tulostajan yhteisö, jossa on ladattavissa noin 13 000, suurimmalta osin ilmaista mallia. Sivusto näyttää hyvältä ja on tehty helposti selattavaksi. Pinshape tarjoaa myös omaa sisältöä opettajille, joita 3D-tulostus kiinnostaa.

Tutustu Pinshapeen

GrabCAD on noin 4,5 miljoonan käyttäjän yhteisö teknisten piirrustusten ja suunnitelmien jakamiseksi. 3D-tulostus ei ole palvelun ydin, joten tulostettavuutta ei ole tarkistettu. Sen sijaan mallien haku on mahdollista mm. sen perusteella mitä CAD-ohjelmaa sen suunnitteluun on käytetty. 

Tutustu GrabCADiin

Jos olet opettaja, kannattaa tutustua ilmaisiin, erityisesti 3D-tulostusta opetuksessa tukeviin sivustoihin, esimerkiksi Thingiverse Education, Tinkerine U, Ultimaker Education ja Leapfrog Education.

Ja lopuksi 3D-mallien Google: yeggi hakee malleja kaikista mainituista ja monista muista malleja jakavista sivustoista. Eri sivustoilla on omat, erilaiset linjansa tai suunnittelijansa ja mallien taso ja tyyli vaihtelevat. Jos et tiedä mistä etsisit, etsi yeggistä!

Vastaa