3D-mallit ja niiden olinpaikat

3D-mallit ja niiden olinpaikat
  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:3D-mallit
Kahvimyllyn kytkin

3D-tulosteeseen tarvitaan malli tulostettavasta esineestä. Malli on yksinkertaisesti kuva esineestä, jota voi pyöritellä 3D-näkymässä ja katsella eri puolilta. Miten näitä malleja luodaan, on toisen artikkelin aiheena, nyt puhutaan siitä mistä löytyy valmiita malleja ja miten niitä tulostetaan.

Ensin pari sanaa tiedostomuodoista. Mallit tallennetaan ja jaellaan yleensä STL-tiedostomuodossa. Muitakin on, mutta useimmiten kun lataat jonkin esineen mallin, tiedoston tarkenne on .stl, Kuitenkin, jos esineessä on useampaa kuin yhtä materiaalia, lataat todennäköisimmin .obj-tiedoston.  STL-tiedosto kuvaa mallinnetun esineen ulkopinnan kokoamalla sen vierekkäisistä kolmioista. Tasopinnat ovat näin absoluuttisen suoria, mutta kaarevat pinnat eivät. STL-mallin asetuksista riippuu, kuinka paljon kaarevien pintojen suorat kolmiotasot erottuvat. Kuvassa lieriön vaippa on tehty 12, 30 tai 60 vierekkäisestä suorakulmiosta (jotka siis on koottu kolmioista).

STL ei kuitenkaan ole suoraan tulostettavissa oleva tiedosto. Se kuvaa vain esineen ulos näkyvän pinnan, tulostimen tarvitsee tietää myös mitä ulkopinnan sisälle tehdään. Tähän tarkoitukseen tarvitset ohjelman, joka viipaloi mallin kerrallaan tulostettaviksi tasoiksi. Yksinkertaisimmillaan avaat STL-tiedoston tällaisella viipalointiohjemalla ja tallennat sen GCODE-tiedostona, jonka sitten viet tulostimelle tulostettavaksi. Tällaisen viipaloijan siis tarvitset. Ehkä sait jonkun viipaloijan tulostimesi mukana, ehkä et. Yleisimmin käytettyjä ohjelmia ovat esim. Slic3r ja Cura. Näistä enemmän eri artikkelissa.

STL-pinnat

Sitten niihin ladattaviin malleihin. Verkossa on paljon valmiita malleja tarjoavia palveluja, joista STL-tiedostot ovat ladattavissa joko vapaasti tai maksua vastaan. Alla muutamia hieman keskenään erilaisia vaihtoehtoja:

Jos olet opettaja, kannattaa tutustua ilmaisiin, erityisesti 3D-tulostusta opetuksessa tukeviin sivustoihin, esimerkiksi Thingiverse Education, Tinkerine U, Ultimaker Education ja Leapfrog Education.

Ja lopuksi 3D-mallien Google: yeggi hakee malleja kaikista mainituista ja monista muista malleja jakavista sivustoista. Eri sivustoilla on omat, erilaiset linjansa tai suunnittelijansa ja mallien taso ja tyyli vaihtelevat. Jos et tiedä mistä etsisit, etsi yeggistä!

Vastaa