Minustako 3D-tulostaja?

Minustako 3D-tulostaja?
  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Tulostimet

Enää ei tarvitse olla kaiken itse rakenteleva pellepeloton.

3D-tulostus on kehittynyt kahta latua. Teollisuudessa on kehitetty nopeaan prototyyppien tuotantoon ja viime aikoina jo tuotantoon tulevien osien valmistusta. Materiaaleina ovat usein metallit ja menetelminä mm. lasersintteröinti. Harrastajakäyttöön taas on kehitetty sulatetun muovilangan pursottamiseen perustuvia laitteita. Stratasys, yksi aikaisia valmistajia, lanseerasi ja suojasi termin FDM, Fused Deposition Modeling. Kun menetelmälle tarvittiin myös vapaasti käytettävä termi, esittivät Reprap-projektin aktiivit lyhenteen FFF, Fused Filament Fabrication.

Reprap oli avoimen lähdekoodin projekti, jonka tavoitteena oli määritellä 3D-tulostin, joka voisi monistaa itsensä. Näin kuka tahansa voisi valmistaa itselleen 3D-tulostimen, toisen tulostimen valmistamista ja helposti kaupoista saatavilla olevista osista. 3D-tulostuksen nykyinen harrastajakunta saa suurelta osin kiittää Reprapia harrastuksensa mahdollistamisesta.

Reprapia saamme myös kiittää, tai syyttää, siitä että 3D-tulostus on suurelta osin elektroniikasta ja ohjelmoinnista kiinnostuneiden taitureiden käsissä. Laitteet rakennetaan itse tai vähintään osina ostettu laite kootaan ja sitä tuunataan itse. Reprapin tuloksia on kuitenkin saatavilla jo kaupasta valmiina, laadukkaina ja helppokäyttöisinä tuotteina. Nyt ei tarvitse enää osata kolvata ja koodata. Voi ostaa 3D-tulostimen kaupasta ja käyttää sitä. Eikä hintakaan huimaa päätä. Tonnejakin voi käyttää mutta satasilla saa hyviä laitteita. Ja tulosteiden materiaalikulu liikkuu senteistä euroihin.

Olemme siis uuden ajan kynnyksellä. Sinäkin voit olla 3D-tulostaja. Jos osaat etsiä kuvat, kirjoittaa ja tulostaa kutsukortin lastenkutsuihin, osaat myös etsiä mallit ja tulostaa kruunut kutsuille saapuville prinsseille ja prinsessoille. Koita vaikka!

3D-tulostus käyntiin: Prusa i3 MK3
Prusa i3 MK3 on yksi Reprap-projektin jalostuneimpia tuotoksia

Itse kokosin Prusan rakennussarjana tilaamani tulostimen joulunpyhinä ja ehdin paljon muutakin tehdä. Ehkä päivän tehollinen peliaika hommaan kului. Vieressä se on tiivistetty minuuttiin!

Artikkelilla on yksi kommentti

Vastaa