Mitä maksaa muovilanka?

Mitä maksaa muovilanka?

Hinta. Siinäpä yksi helpoiten mitattavia filamentin ominaisuuksia. Hankalammin mitattavia ovat mm. väri, tasalaatuisuus, lujuus, sopivuus tulostimeeni, koska ne riippuvat paljon siitä mitä aiot valmistaa, mihin tarkoitukseen ja millä. Ne eivät ole meille saman langan kohdalla saman arvoisia. Niinpä tässä artikkelissa mennään matalalta ja tutkitaan filamentin hintoja.

Mitä tutkittiin?

Paljonko siis on paljon filamentistä? Otimme selvää. Keräsimme hintatietoja yhteensä 27:stä filamenttia suomeksi verkossa myyvästä kaupasta, suurin osa (vaan ei kaikki) niistä myös toimii Suomessa. Näistä löytyi yhteensä 41 eri filamenttibrändiä. Pidetään otosta paremman puutteessa kattavana, kaikki oli ainakin tarkoitus löytää.

Mitä ei tutkittu?

Yksittäisiä kauppoja ei tässä laiteta järjestykseen, materiaalit ja brändit kyllä. Kaikki hinnat ovat ns. normaalihintoja, tarjoushintoja ei vertailuun poimittu. Ja yhtään ulkomaankielistä kauppaa ei tutkittu, johonkin piti raja vetää. Lisäksi oli ajatuksena, että suomeksi tilaava hakee ehkä nopeaa toimitusaikaa, palvelua ja tukea, ainakin mahdollisuutta palveluun omalla kielellä ja aikavyöhykkeellä.

Mitä selvisi?

Aakkosjärjestyksessä brändit: 3DJake, 3dk, Aprinta Pro, bq, CoLiDo, Colorfabb, Colorfila, Dremel, Esun, Extrudr, Fiberlogy, Filamentive, Fillamentum, FlashForge, Formfutura, Frontierfila, Fuj:tech, Innofil3D, Leapfrog, Nexeo, NinjaTek, Octofiber, Plastic2Print, Polaroid, Polymaker, PrimaSelect, PrimaValue, Purement, Real, Recreus, Refil, Robox, Spectrum, Taulman, Ultimaker, Velleman, Verbatim, Voltivo, Xstrand, XYZ ja Zortrax. Joukossa on niin yleis- kuin erikoislaatujen valmistajia. Niinpä kaikkia brändejä ei jokaisen materiaalin kohdalta löydy. Ihan kaikkia materiaalejakaan ei tässä raportoida.
Filamall filamenttien hintatutkimusABS – öljypohjainen perusmateriaali, edullisen maineessa, haisee
HIPS – jääkaapin sisältä tuttu, luja ja helppo materiaali, tukimateriaalina liukenee limoneeniin
PLA – biohajoava, helppo perusmateriaali kaikkiin tulostimiin
PETG – joustava ja sitkeä samassa paketissa
PC – eli polykarbonaatti, yksi lujimpia, kevyt ja läpinäkyvä, vaatii ja kestää lämpötiloja
Flex/TPU – eli joustavat laadut, joiden välillä paljon eroja koostumuksessa ja siinä joustavuudessa
PVA – biohajoava ja veteen liukeneva tukimateriaali erityisesti PLA:lle
Nylon – nippusiteet, hammasrattaat… kestävä ja joustava muovi hyvin monenlaiseen käyttöön

Yllä kolme yleisintä eritellään ihan valmistajan nimellä. Alla sitten keskihinnat ja vaihteluvälit näille ja muutamalle muullekin. ABS on keskimäärin hieman PLA:ta edullisempi, todennäköisesti siksi, että PLA:sta tehdään erikoisempia värejä, joilla on hintaakin hieman enemmän. Kuitenkaan puuta, metallia tai jotain muuta ”fiilismateriaalia” sisältävät langat eivät ole tässä mukana. Käytännössä ABS:ää ja PLA:ta saa siis samaan rahaan.

Filamall filamenttien hintatutkimusPETG maksaa yleisimpiä kilpailijoitaan jo kympin enemmän kilolta, hajontaa tosin siinäkin on paljon brändien välillä. Polykarbonaattikaan ei toisaalta ole enää mahdottoman paljon PETG:iä kalliimpaa.

ABS:n jälkeen kakkoseksi kiilaa HIPS, High Impact Polystyrene. Moniko on kokeillut? Veikkaan ettei käsiä nouse paljon. Onhan se ns. tukimateriaali erityisesti ABS:lle, mutta HIPS on myös 3D-tulostusmateriaali ihan omilla avuillaan. Iskunkestävyydessä se on ABS:n ja PETG:in luokkaa ja jäykyydessä voittaa näiden lisäksi PLA:n. Ja erityisesti jos tulostetta aikoo maalata, liimata tai työstää, on HIPS the materiaali. Musta Hevonen.

Joustavat materiaalit ovat keskimäärin jo tuplahintaisia perusmuoveihin nähden, mutta brändeillä on suuret erot. Tässä kohtaa eroja on myös tuotteilla, niiden joustavuudella ja raaka-aineilla. Vesiliukoinen PVA taas jää jo hintansakin takia erikoistarpeiden materiaaliksi, eli siihen tukikäyttöön niille kappaleille, joita ei muuten saisi tehtyä.

Nylon on mielenkiintoinen tapaus, hintahajonta on kaikista suurin. Ilman testejäkin uskaltanee sanoa, että halvimman ja kalleimman ero näkyy muuallakin kuin kassakuitissa. Silti ei tarvitse kipeäksi itseään maksaa että pääsee ainakin koittamaan mitä Nylonilla saa aikaiseksi. Tai voisi saada.

Kun vielä annetaan taulukko, jossa kaikki materiaalit ja valmistajat ripotellaan hintansa mukaan koordinaatistoon, alkaa tämä artikkeli olla paketissa. Klikkaa kuva suuremmaksi niin näkee paremmin!

Filamall filamenttien hintatutkimus

Artikkelilla on yksi kommentti

Vastaa