Mitä tulostaisin?

Mitä tulostaisin?

Mitä tulostaisin?

Nyt kun tulostin on kasattu ja erilaisia testikappaleita tulostamalla asetukset saatu kuntoon, herää kysymys että mitähän sitä sitten pitäisi tulostaa. Koska tulostimeni on koottu edullisesta rakennussarjasta, vaatii se hieman virittelyä, jotta tulostuksen laadun saa riittävälle tasolle. Tätä varten olen tulostellut kaikenlaista lisäosaa ja vipstaakkelia, mutta niistä lisää toiste.

Mitään sellaista harrastusta minulla ei ole, johon 3D-tulostinta voisi suoraan käyttää. Tällaisista tulee esimerkkinä mieleen droneilla lentely tai muiden radio-ohjattavien menopelien kanssa touhuilu. Niinpä olenkin tulostellut paljon sellaista mitä on tarvinnut kotioloissa: laatikostoihin ja kaappeihin lapsilukkoja, koukkuja tai muuten vain mielenkiintoisia malleja.

Mistäköhän niitä tulostukseen tarvittavia 3D-malleja saisi? Käytännössä siihen on kaksi vaihtoehtoa: joko piirtää 3D-mallinnusohjelmalla itse tai etsiä netistä valmis malli.

Internetistä löytyvät 3D-mallit

Perhokela

Netissä on paljon sivustoja, joilla jaetaan 3D-malleja tulostajien käyttöön, pääasiassa ilmaiseksi, joskus maksusta. Myös itse piirtämiään malleja voi jakaa muille. Suosituin lienee Thingiverse, jota itsekin pääasiassa käytän. (Lue artikkeli mallipankeista.) Näiltä sivustoilta löytyy paljon ja kaikenlaista tulosteltavaa. Seuraavassa muutamia itse tulostamiani.

Ensin kela perhokalastukseen. Törmäsin malliin sattumalta ja se näytti niin mielenkiintoiselta, että oli pakko tulostaa.

Kela on tulostettu yhteensä kuudessa osassa. Musta kehikko on tulostettu sellaisenaan, valkoinen kelan puola on tehty kahdesta puolikkaasta, jotka liimasin epoksiliimalla toisiinsa. Kelassa oleva kahva on tehty kahdessa osassa ja kiinnitetty kelaan ruuvilla sisäpuolelta. Jarrunsäätönupin sisällä on mutteri, jota kiristämällä kelan jarruteho kasvaa. Mutteri on laitettu nupin sisään kesken tulostuksen, joten siellä se on ja pysyy.

Kelan kehysJarrunuppi

Kalastamaan en ole vielä tällä kelalla päässyt, mutta ainakin kuivaharjoitellessa toimii hyvin.

Frisbeekori

Innokkaana frisbeegolffarina Thingiversessä eteeni tullut kori herätti mielenkiintoni. Tämä on kasattu kahdeksasta erillisestä tulostuksesta. ”Koriraudat” on tulostettu erikseen, kuten myös jalusta. Keskitolppa on kahdesta osasta, ja kettingit koostuvat kolmesta erillisestä kettingistä. Kettingin tulostaminen mietitytti, mutta yllättävän helposti ne kuitenkin tulostui. Korkeutta koko korilla on n. 20 cm.

avaimenperä

Hammasratas-avaimenperä vetosi mekaniikan alan ihmiseen. Akseleina toimivat ruuvit, joilla rakenne myös pysyy kasassa.

PokaalitJuhannuksen mökkiolympialaisiin piti tehdä palkintopokaalit, Kultainen ja hopeinen on maalattu spraymaalilla

3D-mallintaminen

Kun saan idean tulostettavaksi, käyn yleensä ensin tsekkaamassa löytyykö netistä jo valmis malli. Mielestäni on turha alkaa itse piirtämään, jos joku on sen jo tehnyt ja antanut mallin käyttöön. Aina tarpeiseen sopivaa mallia ei kuitenkaan netistä löydy ja sen joutuu itse mallintamaan.

Konetekniikan opintoja tehneenä 3D-mallejakin on tullut piirreltyä. En ole mikään ammattilainen mutta saan piirrettyä haluamani mallit, joskus tosin menee hieman enemmän aikaa.

3D-mallintamiseen on olemassa helpohkoja, ilmaisia ohjelmistoja, joilla 3D-mallintaminen on helppo aloittaa, esimerkiksi Tinkercad. Itselläni on käytössä Autodeskin Inventor, joka on kohtuullisen hyvä tekniseen piirtämiseen.

Alla videonpätkä mallintamani hitsauskoneen säätönupin suunnittelusta ja kuva siitä tulostettuna.

Hitsauskoneen nuppi

Vastaa