Osaisinko suunnitella itse?

Osaisinko suunnitella itse?
3D Render of 3 Dimensional Printer

No takuulla osaat! Älä unta näe…

Eikun oikeasti? No se vähän riippuu. Todennäköisesti osaat. Jos vaikka satut olemaan tutustunut johonkin CAD-suunnitteluohjelmaan edes auttavasti, olet jo seuraavalla portaalla. Ota se tuttu suunnitteluohjelmasi, tai tarkista joku allaolevista ja ala piirtää. Meille muillekin 3D-mallien suunnittelu on mahdollista mutta vaatii vähän enemmän pohjatyötä. Kiipeäminen kannattaa aloittaa tyvestä.

Verkossa selaimella toimiva Tinkercad on hyvä ensikosketus 3D-suunnitteluun. Jos sekin vaikuttaa alkuun hankalalta, pyydä vaikka lastasi kokeilemaan ensin. Kun siltä tuntuu, voit alkaa hakea suosikkiasi monipuolisemmista suunnitteluohjelmista, vaikkapa noista alla olevista. Yhtä ainoaa oikeaa ei ole. Se jota sinä opit luontevimmin käyttämään omiin tarkoituksiisi, on sinulle paras. Valinta riippuu myös siitä mitä aiot suunnitella. Tavaroihin ja niiden osiin sopii todennäköisemmin joku noista insinöörimalleista. Orgaanisempiin muotoihin puolestaan ehkä joku tuosta taiteilijataulukosta.

Yksi tapa aloittaa on vain alkaa piirtelemään muotoja kuin suttupaperille. Kyllä siitä jotain syntyy ja työkalut tulevat tutuiksi. Tai ehkä teillä on kotona jotain rikki tai hukassa. Jotain yksinkertaista, kuten työpöydän laatikon vedin, hyllynkannake tai kiila heiluvan oven alle. Tällainen on jo mielekäs suunnittelukohde, tiedät mitä pitää saada aikaiseksi ja kasvat noin viisi senttiä pituutta kun se on valmis.

Lampunvarjostimen aukko suli ja murtui.

Otetaan vaikka tuo lampunvarjostin. Lamppua peittävä muovinen kupu oli lämmennyt, hapertunut ja murtunut. Oli liian tehokas vanha hehkulamppu. Tämä oli osa isompaa valaisinta jota ei haluttu poiskaan heittää. Uutta kupua tekemään. Rehellisesti aikaa meni n. 20 min, kun mittojen ottaminen ja sopivien muotojen etsiminen ja mitoittaminen lasketaan mukaan. Alusta loppuun videoitu suunnittelu kesti rapiat 8 minuuttia.

Lopuksi (viimeistään) on aina fiksua tarkistaa että suunniteltu esine mahtuu tulostimesi tulostustilavuuteen 😉 Tämä mahtui!

Seuraavassa muutamia 3D-suunnitteluohjelmia, joista joku saattaa olla sinulle sopiva. Kaikki alle kootut ovat ilmaisia vähintään peruskokoonpanossa, eli soveltuvat harrastajalle tai vaikkapa opetukseen erinomaisesti. Vaihtoehtoja löytyy verkosta jatkuvasti lisää, tässä yksi otos All3DP:ltä.

Aloittavalle

Insinöörille

Taiteilijalle

Tämän luokan ohjelmat toimivat hieman eri periaatteella kuin ylläolevat. Kun insinöörin ohjelmalla suunnitellaan kiinteitä kappaleita, taiteilijan ohjelmilla suunnitellaan pintoja. Nimeäminen on ihan meidän omamme joten ristiinpölytä aivan vapaasti valintasi mukaan.

Artikkelilla on yksi kommentti

Vastaa