Osaisinko suunnitella itse?

Osaisinko suunnitella itse?
3D Render of 3 Dimensional Printer

No takuulla osaat! Älä unta näe…

Eikun oikeasti? No se vähän riippuu. Todennäköisesti osaat. Jos vaikka satut olemaan tutustunut johonkin CAD-suunnitteluohjelmaan edes auttavasti, olet jo seuraavalla portaalla. Ota se tuttu suunnitteluohjelmasi, tai tarkista joku allaolevista ja ala piirtää. Meille muillekin 3D-mallien suunnittelu on mahdollista mutta vaatii vähän enemmän pohjatyötä. Kiipeäminen kannattaa aloittaa tyvestä.

Verkossa selaimella toimiva Tinkercad on hyvä ensikosketus 3D-suunnitteluun. Jos sekin vaikuttaa alkuun hankalalta, pyydä vaikka lastasi kokeilemaan ensin. Kun siltä tuntuu, voit alkaa hakea suosikkiasi monipuolisemmista suunnitteluohjelmista, vaikkapa noista alla olevista. Yhtä ainoaa oikeaa ei ole. Se jota sinä opit luontevimmin käyttämään omiin tarkoituksiisi, on sinulle paras. Valinta riippuu myös siitä mitä aiot suunnitella. Tavaroihin ja niiden osiin sopii todennäköisemmin joku noista insinöörimalleista. Orgaanisempiin muotoihin puolestaan ehkä joku tuosta taiteilijataulukosta.

Yksi tapa aloittaa on vain alkaa piirtelemään muotoja kuin suttupaperille. Kyllä siitä jotain syntyy ja työkalut tulevat tutuiksi. Tai ehkä teillä on kotona jotain rikki tai hukassa. Jotain yksinkertaista, kuten työpöydän laatikon vedin, hyllynkannake tai kiila heiluvan oven alle. Tällainen on jo mielekäs suunnittelukohde, tiedät mitä pitää saada aikaiseksi ja kasvat noin viisi senttiä pituutta kun se on valmis.

Lampunvarjostimen aukko suli ja murtui.

Otetaan vaikka tuo lampunvarjostin. Lamppua peittävä muovinen kupu oli lämmennyt, hapertunut ja murtunut. Oli liian tehokas vanha hehkulamppu. Tämä oli osa isompaa valaisinta jota ei haluttu poiskaan heittää. Uutta kupua tekemään. Rehellisesti aikaa meni n. 20 min, kun mittojen ottaminen ja sopivien muotojen etsiminen ja mitoittaminen lasketaan mukaan. Alusta loppuun videoitu suunnittelu kesti rapiat 8 minuuttia.

Lopuksi (viimeistään) on aina fiksua tarkistaa että suunniteltu esine mahtuu tulostimesi tulostustilavuuteen 😉 Tämä mahtui!

Seuraavassa muutamia 3D-suunnitteluohjelmia, joista joku saattaa olla sinulle sopiva. Kaikki alle kootut ovat ilmaisia vähintään peruskokoonpanossa, eli soveltuvat harrastajalle tai vaikkapa opetukseen erinomaisesti. Vaihtoehtoja löytyy verkosta jatkuvasti lisää, tässä yksi otos All3DP:ltä.

Aloittavalle

Tinkercad on ammattimaisia suunnitteluohjelmia tekevän Autodeskin luomus aloittelevalle suunnittelijalle. Se toimii selaimella, eikä vaadi mitään asennuksia. Käyttöliittymä on lapsellisen yksinkertainen ja suunnittelu perustuu valmiisiin rakennuspalikoihin, joita vedellään työpöydälle muokattaviksi. Palikoiden mittoja ja mittasuhteita voi muuttaa joko hiirellä vetämällä tai suoraan tarkan arvon kirjoittamalla. Palikka lisää joko materiaalia tai aukon. Tinkercadilla pääsee alkuun todella nopeasti. Tulokset saa vietyä useaan tiedostomuotoon, myös STL:ään.

Tinkercad

Onko Minecraft tuttu peli? Sitten osaat jo käyttää 3D Slashia. Muista suunnitteluohjelmista poikkeava käyttöliittymä koostuu Minecraftin tyyliin toimivista työkaluista, joilla poistetaan ja lisätään kuution muotoisia palasia. Näin kappaleesta tulee tietenkin pinnaltaan pikselöitynyt, sileämpää pintaa halajava tekee niin pienellä työkalulla että kuutio on pienempi kuin tulostimen resoluutio.

Toimii selaimella, ei vaadi asennuksia ja voit viedä STL-tiedostoja tulostettavaksi. Jos haaveilet 3D-suunnittelijan urasta, 3D Slashin epätyypillinen käyttöliittymä ei tue kehittyneempien suunnitteluohjelmienohjelmien opiskelua myöhemmin. Silloin kannattaa aloittaa vaikka Tinkercadilla. Mutta jos pelimäinen käyttöliittymä kiehtoo, eikun slashaamaan.

3D Slash

Insinöörille

Sketchup Free on kaupallisen suunnitteluohjelman selaimella toimiva ilmainen versio. Sketchupiin liittyy valtava mallipankki 3D Warehouse, yhteisö ja laaja opiskelumateriaali mm. videoformaatissa, joten työkalun oppimiseen on hyvät edellytykset. Käyttäjien ja muiden yritysten tekemien laajennusosien avulla Sketchupilla voi mallintaa hyvinkin erikoisia 3D-malleja. Monet lisäosista ovat ilmaisia. Sketchupin tausta ei ole 3D-tulostuksessa; sen aiempi omistaja Google mallinsi sillä mm. Google Earthin arkkitehtonisia kohteita. Sittemmin sitä on käytetty paljon arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja sisustussuunnittelun työkaluna

Sketchup Free

FreeCAD on avoimen koodin suunnitteluohjelma, joka on asennettavissa moniin käyttöjärjestelmiin ja tukee laajasti eri tiedostomuotoja. Kaupallisten CAD-ohjelmien tapaan käyttää parametrisoitua suunnittelua ja käyttöliittymäkin tekee helpoksi kaupallisista ohjelmista siirtymisen. Jos hallitset Python-ohjelmointia, suuri osa FreeCADin koodista on muokattavissa, tai voit tehdä vaikka omia moduuleja.

FreeCAD

NanoCAD on erityisesti AutoCADin käyttöliittymästä vaikutteita hakenut parametrisoitu suunnitteluohjelma. Se soveltuu jo perusopintonsa suorittaneelle suunnittelijalle, joka hakee ilmaista vaihtoehtoa nimenomaan AutoCADille. Myös NanoCAD on kaupallinen tuote, mutta ilmainen perusversio toimii 3D-suunnittelussa jo hyvin.

NanoCAD

Jos olet die hard -koodaaja ja suunnittelet koneenosia tai vastaavia, tämä voi olla juuri se 3D-suunnitteluohjelma jota etsit. Meille muille todennäköisimmin ei. Käyttöliittymä nimittäin perustuu elementtien määrittelyyn ja parametrisointiin koodilla. Mitään ei vedetä hiirellä. Mutta joidenkin mielestä näin pitää elämässä asioiden ollakin. Ja voihan se olla koukuttavaa, naputa koodia toiselle puolen ikkunaa ja katso kun toiselle puolelle herää eloon esine, jonka se koodi kuvaa.

OpenSCAD on täysin ilmainen yhteisöprojekti ja halutessasi pääset mukaan tekemään sitä.

OpenSCAD

Fusion 360 on Tinkercadin tapaan ammattitason suunnitteluohjelmia tekevän Autodeskin tuote. Fusion 360 on ammattilaisen työkalu suunnitteluun ja muotoiluun. Ominaisuuksia riittää kaikkeen mitä ammattilainen saattaa tarvita, mutta käyttäjäystävällisessä muodossa. 3D-tulostusta Fusion 360 tukee opastamalla tulostettavaan tiedostoon asti. Mikä hienointa, Autodesk tarjoaa opiskelijoille, opettajille, harrastajille ja startupeille mahdollisuuden käyttää ohjelman laajinta Ultimate-versiota ilmaiseksi. Ennen kuin kiirehdit lataamaan, uhraa ajatus sille, että näin pystyvän ohjelman opiskeluun täytyy investoida jo runsaasti aikaa.

Autodesk Fusion 360

Taiteilijalle

Tämän luokan ohjelmat toimivat hieman eri periaatteella kuin ylläolevat. Kun insinöörin ohjelmalla suunnitellaan kiinteitä kappaleita, taiteilijan ohjelmilla suunnitellaan pintoja. Nimeäminen on ihan meidän omamme joten ristiinpölytä aivan vapaasti valintasi mukaan.

SculptGL on 3D-pintasuunnittelun ohjelmista lähinnä aloittavan taiteilijan valinta. Se toimii selaimella ja selkeä käyttöliittymä ei täyty kaiken maailman ominaisuuksilla ja työkaluilla. Tämä johtuu tietysti myös paljolti siitä ettei niitä liiaksi ole. Mallien muovailussa (sculpting) SculptGL:llä kyllä pääsee hyvin vauhtiin ja ruokahalun kasvaessa voi siirtyä listalla seuraaviin.

SculptGL

Kyllä, tähänkin kategoriaan mahtuu yksi Autodeskin tuote. Meshmixer tituleeraa itseään 3D-pintasuunnittelun sveitsiläiseksi linkkuveitseksi, eli monipuolisuutta löytyy. Kun Autodeskiltä tullaan, painotus on esineiden mekaanisen toimivuuden suunnittelussa. Ihan aloittelijan työkalu tämä ei ole, mutta kun perusteet on otettu haltuun, syntyy tulostettavaa kohtuuvaivalla. Meshmixer myös auttaa mallin korjailussa ja optimoinnissa tulostusta varten.

Meshmixer

MakeHuman on ilmainen ja avoimen koodin ohjelmisto ihmishahmojen luomiseen. Alkujaan Blenderin lisäosa on kehittynyt riippumattomaksi työkaluksi, joka toki edelleen on yhteensopiva Blenderiin vientiä varten. Hieman jo kokemusta MakeHumanin käyttö edellyttää, mutta pienellä vaivannäöllä syntyy uskottavia hahmoja, ilmeitä ja asentoja myöten.

MakeHuman

Sculptris on jo hieman edistyneemmän muovailijan työkalu, samoilta tekijöiltä kuin ammattitason työkalu ZBrush. Ominaisuuksiltaan se muistuttaakin isoveli ZBrushia, toki suppeampana. Kuten edistyneemmissä 3D-muovausohjelmissa on tyypillistä, Sculptriksessakin edetään karkeammalta tasolta (pää, jalka) yhä pienempiin ja pienempiin yksityiskohtiin (korva, pupilli, varvas, kynsi).

Sculptris

Blender on ilmainen avoimen lähdekoodin, mutta silti ammattitason ohjelma 3D-olioiden luomiseen. Blenderissä ominaisuuksia on suorastaan hengästyttävästi, joten opiskeluun kannattaa varata aikaa. Pelikehittäjiä varten on mm. sisäänrakennettu pelimoottori. Blenderillä on tehty animaatioelokuvia ja efektejä näyteltyihin elokuviin, mutta myös 3D-tulostajalle on hyödyllisiä toimintoja, kuten mallin korjaus tulostusta varten.

Blender

Artikkelilla on yksi kommentti

Vastaa