Tulostusideoita #2

Tulostusideoita #2

Muiden malleista omia kohti

Kun uutena tulostimen omistajana tulee mieleen asioita, joita voisi valmistaa, haeskelu suuntautuu aluksi mallipankkeihin, minulla useimmiten Thingiversen runsaudensarven äärelle. Sieltä löytyikin aluksi yhtä sun toista riittävän hyödyllisen tuntuista, joilla pääsi valmistuksen makuun.

Ruokahalu kuitenkin kasvoi syödessä ja vähitellen alkoi tuntua siltä, että tarvitsen jotain, mitä kukaan ei ole vielä mallintanut. Halusin oppia mallintamaan. Tai oikeastaan näin kävi ensimmäisen kerran jo ihan aluksi. Tinkercad auttoikin noviisin suunnittelun alkuun.

Ensimmäinen oma mallini

Kahvimyllyn kytkinJo ennen kuin tulostinpaketti ehti edes saapua kotikynnykselle, oli tämä kikkare hahmottunut ensin päässä ja sitten Tinkercadissa. Tykkään hyvästä kahvista ja pavuthan pitää jauhaa itse. Mylly on hyvä, mutta käsinveivattava. No, huomasin että sauvasekoittimen sekoitin on moottorista erillinen osa ja sisäinen insinööri päätteli että kytkin vain väliin, niin kahvinporoja syntyy sauvasekoittimen moottorilla. Tuollainen siitä tuli, sopi molemmista päistä kohteisiinsa ja mylly pyöri. Pyöri niin kovaa, että pavut lähtivät ylöspäin, eivät alaspäin terien väliin. No, ehkä joskus vielä suunnittelen vaihdelaatikon.

Kuuloketeline

Thing 2446648Seuraava projekti tehtiinkin perheen e-urheilijalle. Kuulokkeet kaipasivat pöytätelinettä ja sopiva mallikin oli jo Thingiversestä löytynyt. Tätä lajia siellä on muuten runsaasti!

Ensimmäinen versio meni hutiksi mutta antoi hyvän oppitunnin. Kannattaa nimittäin tarkistaa, että esine menee STL:ään tulostuspöydälle, eikä sen reunojen yli. Tässä kohtaa esine ei ollut liian iso, se vain oli väärässä asennossa. Etualalla ensimmäinen veto, jossa tulostusalueen raja on tullut vastaan. Taka-alalla toinen veto, joka osoittaa mitä piti tulla.

Verkkotoistimen seinäkiinnike

Kaveri oli hankkinut kotiinsa TP-Linkin Deco M5 verkkotoistimen ja löytänyt sille Thingiversestä seinäkiinnikkeen. Tottahan se piti tulostaa, sen verran aina haluan tätä harrastusta mainostaa.

Näitäkin tein kaksi… ensimmäinen kappale putosi yöllä seinältä ja yksi kynsi napsahti poikki. PLA ei ole iskunkestävyydessä parhaimmasta päästä. Niinpä tein uuden. Sen hajotin itse, kun irrottelin tukia – tukia teinkin tässä kappaleessa ensi kertaa. Sisäinen kemisti kuitenkin kehitti ratkaisun. Dippasin katkenneen kynnen asetoniin ja painoin paikalleen. Pari sekuntia ja kiinnitys piti. Tuloshan on, että asetoni liuottaa murtopinnat, jotka tarttuvat yhteen ja ovat jälleen yhtä muovikappaletta.

Kukkaruukun välipohja

Tämä ei ole ominta aluettani, mutta kukkaruukun pohjalle näytetään laitettavan kiviä tai muuta rojua, jonka rakoihin ylimääräinen vesi saa valua. Näin oli taas käymässä kun kurkkasin ruukkuun ja huomasin että siellähän on pari senttiä pohjasta ylöspäin olake. Jonka päällä voisi maata välipohja. Siihen sopiva reiitys että vesi valuu läpi mutta multa ei. Sanoista tekoihin ja Tinkercad töihin.

Tulosta pääset tuosta itsekin tinkeröimään. Tinkercadista löytyy valmiita muotoja, joista sai sopivia reikiä. Mielestäni hauskana yksityiskohtana laitoin keskelle vielä Filamallin web-osoitteen sokeainaakkosilla, nekin löytyivät valmiina!