Muiden malleista omia kohti
Kun uutena tulostimen omistajana tulee mieleen asioita, joita voisi valmistaa, haeskelu suuntautuu aluksi mallipankkeihin, minulla useimmiten Thingiversen runsaudensarven äärelle. Sieltä löytyikin aluksi yhtä sun toista riittävän hyödyllisen tuntuista, joilla pääsi valmistuksen makuun.
Ruokahalu kuitenkin kasvoi syödessä ja vähitellen alkoi tuntua siltä, että tarvitsen jotain, mitä kukaan ei ole vielä mallintanut. Halusin oppia mallintamaan. Tai oikeastaan näin kävi ensimmäisen kerran jo ihan aluksi. Tinkercad auttoikin noviisin suunnittelun alkuun.
Ensimmäinen oma mallini
Jo ennen kuin tulostinpaketti ehti edes saapua kotikynnykselle, oli tämä kikkare hahmottunut ensin päässä ja sitten Tinkercadissa. Tykkään hyvästä kahvista ja pavuthan pitää jauhaa itse. Mylly on hyvä, mutta käsinveivattava. No, huomasin että sauvasekoittimen sekoitin on moottorista erillinen osa ja sisäinen insinööri päätteli että kytkin vain väliin, niin kahvinporoja syntyy sauvasekoittimen moottorilla. Tuollainen siitä tuli, sopi molemmista päistä kohteisiinsa ja mylly pyöri. Pyöri niin kovaa, että pavut lähtivät ylöspäin, eivät alaspäin terien väliin. No, ehkä joskus vielä suunnittelen vaihdelaatikon.
Kuuloketeline
Seuraava projekti tehtiinkin perheen e-urheilijalle. Kuulokkeet kaipasivat pöytätelinettä ja sopiva mallikin oli jo Thingiversestä löytynyt. Tätä lajia siellä on muuten runsaasti!
Ensimmäinen versio meni hutiksi mutta antoi hyvän oppitunnin. Kannattaa nimittäin tarkistaa, että esine menee STL:ään tulostuspöydälle, eikä sen reunojen yli. Tässä kohtaa esine ei ollut liian iso, se vain oli väärässä asennossa. Etualalla ensimmäinen veto, jossa tulostusalueen raja on tullut vastaan. Taka-alalla toinen veto, joka osoittaa mitä piti tulla.
Verkkotoistimen seinäkiinnike
Kaveri oli hankkinut kotiinsa TP-Linkin Deco M5 verkkotoistimen ja löytänyt sille Thingiversestä seinäkiinnikkeen. Tottahan se piti tulostaa, sen verran aina haluan tätä harrastusta mainostaa.
Näitäkin tein kaksi… ensimmäinen kappale putosi yöllä seinältä ja yksi kynsi napsahti poikki. PLA ei ole iskunkestävyydessä parhaimmasta päästä. Niinpä tein uuden. Sen hajotin itse, kun irrottelin tukia – tukia teinkin tässä kappaleessa ensi kertaa. Sisäinen kemisti kuitenkin kehitti ratkaisun. Dippasin katkenneen kynnen asetoniin ja painoin paikalleen. Pari sekuntia ja kiinnitys piti. Tuloshan on, että asetoni liuottaa murtopinnat, jotka tarttuvat yhteen ja ovat jälleen yhtä muovikappaletta.
Kukkaruukun välipohja
Tämä ei ole ominta aluettani, mutta kukkaruukun pohjalle näytetään laitettavan kiviä tai muuta rojua, jonka rakoihin ylimääräinen vesi saa valua. Näin oli taas käymässä kun kurkkasin ruukkuun ja huomasin että siellähän on pari senttiä pohjasta ylöspäin olake. Jonka päällä voisi maata välipohja. Siihen sopiva reiitys että vesi valuu läpi mutta multa ei. Sanoista tekoihin ja Tinkercad töihin.
Tulosta pääset tuosta itsekin tinkeröimään. Tinkercadista löytyy valmiita muotoja, joista sai sopivia reikiä. Mielestäni hauskana yksityiskohtana laitoin keskelle vielä Filamallin web-osoitteen sokeainaakkosilla, nekin löytyivät valmiina!
MP-navigaattorin suojukset
Käytän pyörällä reissatessa navigaattoria ja omaan malliini kun joku oli valmiiksi tehnyt sekä tyhjän navitelineen sääsuojan, että häikäisysuojan, tarvitsin toki sellaiset. Thingiversestä löytyivät nämäkin.
Tähän käyttöön arvelin PLAn ominaisuuksien loppuvan kesken ja otinkin testiin Refilin mustan kojelaudoista kierrätetyn ABSn. Se osoittautui helposti tulostuvaksi, kestäväksi, ja – tätä olin jännännyt eniten – haisemattomaksi. ABSn karseaa hajua ovat monet moittineet, mutta ainakin tämä tuote yllätti positiivisesti. Huomasi kyllä että pursottimessa ei ollut PLAta, mutta hyvin mieto oli ylimääräinen tuoksu. Kotona sisällä ilman mitään eri tuuletuksia ja perheriitoja tällä tulostelen edelleen.
Telineen sääsuoja olisi kannattanut tulostaa juuri toisinpäin kuin kuvassa on käynyt. Tukien poistaminen koko alapinnalta oli nimittäin melko työlästä. Hyvin sekin kuitenkin lopulta toimi!
Johtotelineet
Jos olet sukulaissielu, sinuakin riipii sykkyrällä pyörivät piuhat lattialla, pöydällä tai jossain siinä välillä. Järjestystä niille pitää saada. Tähänkin teemaan löytyy Thingiversestä paljon ehdotuksia, mutta niitä katseltuani päätin tarvita itse suunnitellut. Tarvittiin palat, joilla jatkojohdon saa kiinni pintaan ja vielä yksi, jonka ympärille voi kieritellä ylimääräiset johtokiepit. Fusion360 oli tässä kohtaa jo sen verran tuttu, että sillä lähdin suunnittelemaan. Jatkojohdon telineet jäi jakamatta maailman kanssa, mutta tuo johtokieppien teline löytyy nykyään myös Thingiversestä.
Stala PL-3 postilatikon kyltit
Jos talossa, johon muutat, sattuu olemaan otsikon mukaiset postilaatikot, tarvitset siihen nimi- ja osoitekyltit. Voihan niitä tilata netistä valmiilla teksteillä, mutta toki itse voi tehdä jotain hienompaa. Pohjan voi tulostaa eri värillä kuin kirjaimet ja kirjainten lisäksi siinä voi olla kuvia tai mitä nyt keksit. Omaamme tein pohjan Filamentiven puulangasta ja Refilin kierrätys-PLA:sta kirjaimet. Tietosuoja-aikoina en kuitenkaan laita siitä kuvaa, vaan malleista, jotka löytyvät taas kerran Thingiversestä!