Tuomas hankkii 3D-tulostimen

Tuomas hankkii 3D-tulostimen
 • Artikkelin kirjoittaja:
 • Artikkelin kategoria:Tulostimet

3D-tulostus on kiinnostanut jo useamman vuoden mutten ole löytänyt suomenkielisiä sivustoja joilla kerrottaisiin mitä mahdollisuuksia tai haasteita 3D-tulostus tuo kotikäyttäjälle. 3D-tulostusta käsittelevät sivustot enimmäkseen kauppaavat 3D-printtereitä tai printtauspalveluita, 3D-tulostimen kotikäyttäjää ne eivät palvele. Lisäksi juttua löytyy erilaisilta harrastefoorumeilta esim. cnc-tekniikka. Haluan tuoda näkyviin millainen harrastus 3D-tulostus on ilman elektroniikan näpertelijän ja koodaajan taustaa, ja mitä sillä kotikäytössä voi tehdä.

Tulostimen hankinta

Tevo_Tarantula_3D-printer_3D-printingOman ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan 3D-tulostimeni sain vaimoltani valmistujaislahjaksi (itse tilasin) 2017 alkuvuodesta, eikä minulla tätä ennen ollut aiheesta mitään käytännön kokemusta. 3D-printteristä olen haaveillut jo useita vuosia, alkuun tulostimet vain olivat paljon kalliimpia kuin nykyisin eikä vaihtoehtojakaan ollut montaa tarjolla.

Päädyin tilaamaan Tevo Tarantula -merkkisen 3D-tulostimen rakennussarjana. Valmiiksi kasattuna sitä ei saanutkaan. Tämä oli toki tiedossa ja myös osasyynä valintaan. Halusin koota tulostimeni itse, jotta samalla oppisi paremmin ymmärtämään laitetta ja sen toimintatapoja. Halusin myös riittävän suuren tulostusalueen, joka tässä tarkoitti 200x200mm. Tevo Tarantulassa tulostusalustan voi  tarpeen tullen vaihtaa 280x200mm kokoiseen alustaan ilman isompaa remonttia.

Budjettikin rajoitti valikoimani alle 400€ tulostimiin. Aikani netissä tulostimia ja niihin liittyviä kokemuksia vertailtuani, jäljellä olivat Tevo Tarantula ja  ANET A8. Molemmat ovat Prusa i3 -pohjaisia rakennussarjoja, samaa hintaluokkaa ja ominaisuuksiltaankin hyvin samankaltaisia. Lopulta Tarantulan eduksi jäi loistava Facebook-ryhmä, josta tietoa ja apua löytyy nopeasti.  Tällä hetkellä TEVO Tarantula Prusa i3 Owners ryhmässä on reilut 46 700 jäsentä. Laitteen lopullinen hinta jäi kotiovelle toimitettunakin alle 300€ (sis. tullausmaksut), joten kovin kalliista investoinnista ei voida puhua.

Tilasin  tulostimen AliExpressistä 21.12.2016 ja 2.1.2017 se tuli sievässä paketissa, josta löytyi kaikki tarvittavat osat:
 • 4kpl askelmoottoreita
 • Virtalähde
 • MKS base-ohjausyksikkö (emolevy)
 • LCD-näyttö, jossa paikka SD-kortille
 • Tulostuspää
 • Runkoon tarvittavat alumiiniprofiilit
 • Akryyliset osat
 • Moottoreiden kiinnitykseen
  tarvittavat pultit,mutterit yms. pikkusälä
 • Sekä extrana kaksi rullaa tulostuslankaa (PLA-vihreä ja ABS-musta)
 • ja 8Gb SD-muistikortti

Kasaaminen

Mukana tuli erittäin huonot kasausohjeet, eikä niiden avulla rakentamisesta tullut yhtään mitään. Onneksi Youtubesta löytyi paremmat ohjeet, eikä ihan jokaista osaa enää tarvinnut asentaa kahteen kertaan, kuten valmistajan ohjeilla.

Aloitin kasaamien pohjaristikosta johon kiinnitetään Y-suunnan askelmoottori, vaikkakin kuvassa vielä väärällä puolella. Kuvassa keskellä näkyy tulostusalustan ”kelkka”, jonka päälle myöhemmin kiinnitetään tulostusalusta. Tulostaessa alusta liikkuu Y-suunnassa hammashihnan vetämänä (eli kuvassa lattian suunnassa ylös-alas).

Seuraavaksi asensin X-palkin johon kiinnitetään tulostuspään ”kelkka”, kuvassa vielä irrallaan pöydällä. Tulostuspää liikkuu X-suunnassa hammashihnalla (kuvassa vasemmalta oikealle) ja sitä pyörittävä askelmoottori näkyy kuvassa vasemmassa laidassa kiinnitettynä palkkiin.

X-suunnan palkki kiinnitetään pystysuuntaiseen kierretankoon jolla säädetään X-palkin ja sitä kautta tulostuspään korkeutta – eli sitä Z-suuntaa. Kierretankoa  ja Z-suunnan askelmoottoria asentaessa akryylinen Z-suunnan askelmoottorin pidike hajosi. Nippusiteillä se kuitenkin pysyi sen verran kasassa, että tulostaminen onnistuu.

Kuvassa näkyy asennettuna myös lämmitettävä tulostusalusta. Alustassa on hyvä olla ”lattialämmitys”, jotta tulostukset saa  pysymään paremmin alustassa kiinni. Tulostuksen aikana irtoava kappale on nimittäin sillä selvä.

Langansyöttölaite tulee kiinni pystypalkkiin siten, että se ei kuitenkaan häiritse X-palkin liikettä. Tulostuslanka tulee langansyöttölaitteeseen alakautta ja askelmoottori  vetää juuri tarvittavan määrän lankaa tulostuspäälle.

Kun runko ja mekaaniset osat olivat kasassa jäljellä olivat vielä johtotehtävät. Kuvassa olen kiinnittämässä johtoja virtalähteeseen, vieressä näkyy myös emolevy, joka ohjaa tulostimen toimintaa.

Kun jokaiselle johdolle oli löytynyt oma paikkansa, ja muutenkin tulostin oli valmiiksi kasattu oli aika napsauttaa kone käyntiin. Kuvassa on virrat päällä ensimmäistä kertaa eikä savua ole havaittavissa! Voidaan kai puhua jonkin sortin onnistumisesta. Johtojen kanssa tosin on vielä pientä hässäkkää. Kokonaisuudessaan kasaamisessa meni pari kolme iltaa, kun rakentelua ei voinut aloittaa lasten ollessa vielä hereillä.

Ensimmäiset tulostukset olivat  tulostimen ja asetusten testausta, mutta ensimmäisenä iltana piti yrittää myös pienen jakkaraa tulostusta. Ei siitä ihan viimeisen päälle tullut mutta tulipahan kuitenkin.
Tuomaksen tuoli

Ongelmia

Muutamia tulostuksia sain tehtyä ennenkuin ongelmia alkoi ilmetä. Ensimmäiseen ongelmaan tarvitsi hakea apua Facebook-ryhmästä: tulostuspään sisältä tihkui sulaa lankaa ja muutaman minuutin tulostuksen jälkeen lankaa ei enää tullut läpi. Facebook-ryhmä kertoo että tulostuspää on tehtaalla huonosti koottu (tuli valmiiksi kasattuna). Samasta lähteestä löytyi ohjeet uudelleenkasaukseen.

Ohjeiden perusteella sitten tulostuspää auki ja huomasinkin että siellähän oli pieni väli kuvassa näkyvän heat breakin ja suuttimen välissä. Tästä johtuen sulaa muovia pääsi pieneen väliin ja tulostuspää tukkeutui. Kasasin tulostuspään uudelleen ja ongelma hävisi.

Toinen tulostuksen alkutaipaleella ilmennyt ongelma oli hieman mystisempi. Sen havaitsin kun yritin tulostaa uutta Z-suunnan askelmoottorin pidikettä, alkuperäisen olin kasatessa jo kerennyt hajottaa. Tulostus alkoi 10 -30 min kohdalla siirtyä Y-suunnassa ja jokainen uusi kerros tuli hieman eri kohtaan kuin edellinen ja tulostus piti lopettaa kesken. Tätä alkoi tapahtua myös muissa tulostuksissa, kuvassa kuutio luisuu vahvasti oikealle.

Yritin pienentää tulostusnopeutta, mutta ongelma ei poistunut. Yritin eri mallia, jos vaikka mallissa olisi jotakin pielessä – ei vaikutusta. Kiristin hihnoja että ne eivät vaan pääsisi hyppäämään hampaiden yli – ei vaikutusta. 7-8 yrityksen jälkeen päätin kysyä Facebookilta. Vastaus tuli jälleen nopeasti: Jos käytät tulostimen mukana ”lahjana” tullutta SD-korttia ongelma on siinä, sillä ne ovat usein viallisia. Vaihdoin muistikorttia ja kas kummaa ongelmat olivat poissa. Näiden ongelmien jälkeen ei toistaiseksi ole mitään suurempia huolia ollutkaan. Jonkin verran päänvaivaa aiheutti tulostuksen kiinnittyminen alustaan. Joko se ei pysy kiinni tulostuksen loppuun asti tai sitten se ei meinaa valmiina lähteä irti. Nettiä selailemalla vinkiksi löytyi päällystää tulostusalusta sinisellä maalarinteipillä. Toimii!

Artikkelilla on yksi kommentti

Vastaa